Salı, Temmuz 25, 2017

Eczane Açmak ya da Aç(a)mamak

eczane açmak

Eczacılık fakültesine girmek isteyen pek çok kişinin hayali eczanesini açıp, kendi işinin patronu olup gül gibi geçinip gitmek oluyor genelde. Ancak birkaç sene önce gelen yasa değişikliği ile bu hayaller biraz gölgelendi.

Ben fakülteye 2012 senesinde girdiğim için bu yasadan muafım. Yani tercih yaparken bu kriteri göz önünde bulundurmadım. Ancak 2013 girişliler ve sonrası için durum biraz farklı.
Yapılan yasa değişikliği, büyük ihtimalle sizlerin de fark ettiği üzere, belli bölgelerde karşılaşılan eczane yığılmalarına artık bir dur demeyi amaçlıyor. Özellikle hastane, sağlık ocağı ve poliklinikler karşıları, yanları, yönleri.. Müthiş bir eczane popülasyonuna sahip olabiliyor. Eczacıların tercihleri bu bölgeler olunca, doğal olarak, özellikle kenar mahalleler, kırsal kesimler eczanelerden mahrum kalabiliyor. Bu yasa ile bu manzaranın daha da kötüye gitmesi engellenmeye çalışılıyor.

eczane açmak

Eczane açmak isteyen her eczacının hayali hareketli bir eczane işletmek değil mi ne de olsa? Bunu sağlamanın en güzel yolu da sağlık birimleri civarında veya cadde üzerinde bir eczane açmak. Bu hakkın kısıtlandığını gören aday da haliyle eczacılık tercihlerini tek kalemde silip başka fakültelere yöneliyor, eczacılık puanları düştükçe düşüyor..

Benim girdiğim sene 17 bin ile kapatan eczacılık fakülteleri 26 binlere kadar düşmüş. Özellerde 60 binleri görmek de mümkün.

Evet, eczane açmak artık kolay değil. Ama bu demek değil ki bir eczane sahibi olmazsınız. Her şeyden önce, devreden bir eczane bulduğunuzda devir alma hakkına sahipsiniz. Bu durum ileride çok başvurulan bir yöntem olacak çünkü son beş senede çok fazla eczacılık fakültesi açıldı ve haliyle fazla mezun vereceğiz. Bu da devir fiyatlarında artışa sebep olacaktır.

Yok ben eczane açacağım, ille de sıfırdan başlayacağım diyerek bu yola giriyorsanız, karşılaşacağınız zorlukları da lütfen iyi araştırın. Sonradan istemediğiniz bir alanda çalışmak zorunda kalıp pişman olmayın. 

2013 senesinde veya sonrasında fakülteye girdiniz ve bir eczane açmak istiyorsunuz.. 

Öncelikle yardımcı eczacılık görevinizi tamamlamış olmanız gerekir.

Eczane açmaya hak kazanmak için 1 sene boyunca eczane sahibi bir eczacının yanında asgari ücretin en az bir buçuk katı bir maaş alarak yardımcı eczacılık yapma zorunluluğunuz var.  Bu esnada yapılan denetimlerde 3 defa yok yazılırsanız çalışma süreniz yok sayılıyor.

Bu bir yıllık süreyi hastane eczanelerinde çalışarak da tamamlayabilirsiniz. Mevzuat öyle diyor..

Bundan sonra eczane açmak için yer bulmalısınız. Burada da nüfus kriteri devreye giriyor.

Nüfus Kriteri Nedir?

MADDE 8 – (1) Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir.
(2) Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.
(3) Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanenin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir.
2013 girişlilerden itibaren Sağlık Bakanlığı'nın yukarıdaki nüfus kriterlerine göre düzenlediği ve yılda en az iki defa yayınlayacağı eczane açılabilecek yerler ve sayılarını belirttiği listeye göre hareket edilecek.

Diyelim ki istediğiniz ilçede iki tane eczane açılmasına izin verilmiş. Ne güzel! Hemen başvuralım.

Fakat o da ne? Aynı pozisyon için tamı tamına 50 kişi başvurmuş..

Neye göre seçim yapılacak? 

Burada iki parametre devreye giriyor. 1. Hizmet Puanı 2. Yerleştirme Puanı

Hizmet Puanı: Mezun olduktan sonra çalıştığınız ilçede hizmet verdiğiniz yıl sayısı ile o ilçenin sosyoekonomik sınıfına göre Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenmiş  katsayısının çarpılması ile elde edilir. Doktora yapmış eczacılar için ilçe katsayısı 1/4 oranında artırılarak hesaba katılır. (Yani hizmet puanı belirlenirken ilçe katsayısı normal bir eczacı için 4 ise doktora yapmış bir eczacı için 5 olarak işleme alınır.)

HP = Yıl Sayısı x İlçe Katsayısı

Eğer birkaç sene farklı ilçelerde hizmet verdiyseniz, o ilçelere ait hizmet puanları ayrı ayrı hesaplanır ve bunlar toplanır.

Yerleştirme Puanı: Hizmet puanınızın, hizmet verdiğiniz yıl ile çarpımı kadardır.

YP = HP x Yıl Sayısı

Yerleştirme Puanı en yüksek olan iki eczacı, o ilçedeki eczaneleri açmaya hak kazanır. (Puanların eşitliği durumunda kura çekilir.)

Yerleştirme sonucunuz olumlu olduğunda eczane açmaya hak kazanmış olursunuz.

İlgilenenler için mevzuat: LINK