Pazar, Ağustos 06, 2017

Yurtta Kalırken Gerekli Eşyalar

yurtta kullanılacak eşyalar

Yurda gitmek için toparlanmak dünyanın en tatlı hazırlıklarından biri değil de ne? :) Bu yazımda sizlere devlet yurdunda kalacak olanlar için lazım olacak birkaç eşyadan bahsettim. Umarım işinize yarar.

Tuvalet Kağıdı ve Islak Mendil

Islak mendil yurtta başlıca temizlik aracınız olacak. Tuvalet kağıdı kantinde de satılabilir ancak tek tek aldığınızda toplamda daha pahalıya gelmiş olacak hem de ne zaman biter belli olmuyor. Marketten toplu şekilde almak hem daha ekonomik hem de daha kullanışlı olacaktır.

Terlik

Çantanıza ilk koyacağınız şeylerden birisi olmalı. Yurda ilk gidip yerleşmeye başladığınızda hemencik ayağınız geçirir işinizi rahat rahat halledersiniz. O gün veya ertesi gün dışarı çıkmanıza gerek kalmaz.

Ben iki çeşit terlik kullanıyordum. Bir havuz terliğim vardı, banyoya giderken giyiyordum. Bir de normal terliğim vardı. Günlük giyiyordum. Ayrı olması şart değil, benim ayrı kullanmamın tek sebebi ayaklarımın ıslak ve çıplak olmasından hoşlanmıyorum, bu nedenle banyodan çıkınca hemen giyebileceğim kuru bir terliğimin olması benim için iyi oluyordu.

Çarşaf

KYK'da size zaten pembe (erkekler için mavi) bir nevresim takımı veriyorlar. Ekstradan götürmenize gerek yok. Ancak iki tane çarşaf götürmenizi öneririm. Bu çarşafı yatağınıza serip, devletin verdiğini yatağınıza koruyucu örtü olarak kullanırsanız hem yatağınız tozlanmaz hem de gün içinde dışarıdan geldiğiniz kıyafetlerinizle yatağınıza oturunca yatağınızı kirletmemiş olursunuz. Koruyucu olarak yurdun verdiği çarşafı kullanmanız önemli çünkü oda kontrolü yapılırsa alakasız bir yatak örtüsü nizamı bozacağından yurt yönetimi tarafından hoş karşılanmayacaktır.

Yalnız bazı yurtlar, anlam veremediğim bir şekilde, kendimize ait çarşafları da yıkamamıza izin vermiyorlar. Bu nedenle seçtiğiniz çarşafları çok renkli, desenli seçmezseniz çamaşırhanede yıkarken yakalanma ihtimaliniz azalır. Asacağınız zaman da ikiye üçe katlayıp asarsınız, biraz geç kurur ama olsun.

Küçük Polar Battaniye/Örtü/Şal

Çok kullanışlı oluyor. Soğuk havalarda yatağınızda otururken dizlerinize örtebilirsiniz, Etüte ders çalışmaya giderken omuzlarınıza alabilirsiniz veya katlayıp sandalyanize minder yapabilirsiniz. Elinizin altında böyle bir şey olması iyi oluyor. (Sandalye için özel minder de alabilirsiniz tabi şu yuvarlak olanlardan, ama etütte bırakmayın, alırlar.)

Kupa

Tabi gittiğiniz yerden de edinebilirsiniz. Ama sizin için manevi değeri olan bir bardağınız varsa yanınıza alın, kendinizi evde hissettiriyor. :)

Su Isıtıcısı/Kettle

Normalde yasak. Ama kullanmayan yoktur. Şu beş liralık, plastik olanlar var ya, hani Türk kahvesi makinesi olarak da satılır. Onlardan alıp dönem sonunda çöpe atabilirsiniz. Hem yük olmaz hem de onlar zaten 3 ay sonra bozulmaya başlıyor. Biliyorum hiç sağlıklı değil. Adi plastikten sonuçta. Ama kullandık. Çünkü kantin uzaktaysa karda yağmurda inmeye üşeniyor insan. Bir de kantin 12'den sonra kapanıyor. Gece ders çalışanlar için olmazsa olmaz.

İçiniz rahat etmezse normal kettle da alabilirsiniz. Ama bunu hem saklaması zor olur hem de her sene getirip götürmesi yük olur. (Yazın yurtta eşya bırakamıyorsunuz.)

Şu ucuz su ısıtıcılarını kullanırken dikkatli olmak lazım. İlk alındığında su doldurup 2-3 defa kaynatıp dökün. Hem plastik kokusu gider hem de mikrobu temizlenir. Su ısınmış mı diye asla parmağınızı sokmayın, illa bakacaksanız fişi çıkartın öyle bakın. Su kaynayınca da fişi çekin, öyle bardağa doldurun.

Askı

Lazım olduğu kadar götürmek lazım. Çünkü taşıması en zor eşyalardan. İlk gün giderken gider gitmez asmanız gereken eşyalar varsa o kadar askı götürün. Gerisini gittiğiniz yerden alırsınız.

Dolap Düzenleyici

şu bezden olan, asılınca raf raf olan şeyden bahsediyorum. Kanguru değil de diğeri. Adını bilmiyorum. Yalnız bunu da yurda gittikten sonra dolabınızın şekline göre alın. Çünkü bizim yurtta garip gir şekilde askılık normalde yan durması gerekirken dik duruyordu. Yani kıyafetleri normalde yandan görmemiz gerekirken bir önden görüyorduk. Bu nedenle düzenleyici kullanamazdık. Eğer dolabınızın askılığı normal evdeki gibiyse, almanız yer tasarrufu sağlayabilir.

Kulak Tıkacı

Uykunuz hafifse gerçekten hayat kurtarıcı. Eczaneden kauçuk kulak tıkacı olarak isteyebilirsiniz. Silikon değil. Oyun hamuru gibi elinizle sıkıp inceltiyorsunuz, kulak yolunuza hafifçe sokup orada bırakınca içi tekrar havayla doluyor ve kulak yolu tamamen tıkanıyor. Kirlendikçe yıkayabilirsiniz ama yenisini almanız her zaman daha hijyenik. Zaten yıkayınca içindeki hava boşlukları deforme olduğu için eski performansı alamıyorsunuz.

Göz Bandı

Arada lazım olabiliyor. Ucuzundan alın bir tane.

Kitap Okuma Işığı

Kitap kurduysanız, gece de geç yatıyorsanız alabilirsiniz. Arkadaşlarınız uyuduktan sonra okumak isterseniz etüte gitmek zorunda kalmazsınız. Yalnız çok parlak olanlarından almamaya çalışın arkadaşlarınız rahatsız olmasın.

Bu noktada bir tavsiye vermek istiyorum. Ben son senemde e-kitap okuyucu kullandım. Normal kitap olarak okumayı daha çok seviyorum elbette ama elektronik okuyucunun da çok faydası oluyor yurtta kalanlar için. Birincisi, kendinden ışıklı olduğu için gece okuma probleminiz olmuyor. İkincisi sene sonunda aldığınız kitapları taşımak zorunda kalmıyorsunuz ki en önemli avantajı da bu. 

Sıcak Su Torbası

Karın ağrılarınızı hafifletmek için bazen bulunmaz bir nimet olabiliyor. Olmadığı zamanlarda 1.5 litrelik pet şişeye (yurtta su ihtiyacınızı bunlarla karşılıyorsunuz) sıcak su koyup havluya sararsanız o da iş görür.

Ağrı Kesici - Soğuk Algınlığı İlacı

Üniversiteye gitmeden önce aile hekiminizden yazmasını isteyebilirsiniz.

Asma Kilit

İlk gün yanınızda olması gerekenlerden.

Saç Kurutma Makinesi

Saç kurutma alışkanlığınız varsa mutlaka götürün.

Atıştırmalıklar

Bisküvi, kraker.. Yurtta gece acıkmalarınız inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Poşet çay almayı da ihmal etmeyin. Bunları evden götürmeyin tabi. Yalnız ilk gün markete gidemeyecekseniz yanınıza biraz alabilirsiniz. Diğer türlü yük oluyor. Mümkün olduğunca eşyalarınızı gittiğiniz yerlerde marketlerden temin etmeye çalışın. Özellikle şampuan, sabun gibi ağır şeyleri. Eğer bir şeyi gittiğiniz yerde de alabilecekseniz şimdiden alıp da kendinize yük etmeyin.

Ütü

Bizim yurdumuzda ütü yoktu. Var olan yurtlar var mı onu da bilmiyorum. Eğer imkanınız varsa bir tane götürün. Eğer yoksa da oda arkadaşlarınızla ortak alabilirsiniz.