Gerine gerine, tadını çıkartarak uyanmışsınızdır inşallah. Güzel bir kahvaltı falan? Şahsen bunları yapamadım ben bugün. Geç yatmak, halsizlik, yorgunluk derken.. Umarım okul zamanı da böyle olmam. Tembellik çok kötü bir şey..
Dünkü postumda öğrenci arkadaşlarıma yardımcı olmak istediğime dair bir şeyler yazmıştım. Şurada kendileri. Madem hem yılın, hem de yolun başındayız o halde yılımızı nasıl geçirmek istediğimizi bir planlayalım ne dersiniz?
Biliyorum dershaneler çoktan başladı. Konular yavaş yavaş ilerledi. Ama geç kalmış sayılmayız. Şimdi arkadaşım. Planımızı yapacağız. Malzemelerimizi sayıyorum.
1. Kağıt. (A4 olur, A2 olur, karton olur..)
2. Kalem (Tercihe göre renkli, pastel, keçeli..)
3. Hazırlanacağımız derslerin konu anlatımı ya da soru bankası. (YGS)
4. Azimli .ve kararlı bir öğrenci. (Yani biz.)
Öncelikle konu anlatımının ya da soru bankasının içindekiler kısmını açıyoruz. Böylece çalışılacak bütün konular önümüzde. Her şey gözler önünde. Düşmanı tartma aşamasındayız. O konular belirli bir sıraya dizili. En temelden en karmaşığa doğru. Herkesin her konudaki birikimi, yeteneği farklıdır. Ben buradan size sayılar konusuna 1 hafta, problemler konusuna 1 ay ayırın gibi zaman dilimleri veremem. Bunu yalnızca siz belirleyebilirsiniz. Kapasitenizi biliyorsunuz. Buna göre o konuların yanına, konuyu anlatımı ve bir soru bankasındaki sorularıyla birlikte tahmini ne kadar sürede bitirebileceğinizi yazın. Mesela Sayılar konusu, konu anlatımı 1 gün, x kitabındaki testlerin çözümü 2 gün gibi..
Her konu için bu çalışmayı yapın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta konu anlatımlarını bir an önce bitirmeniz gerektiğini es geçmemeniz. Konu anlatımı ve pekiştirici testler çözülmeli, daha sonra geriye zaman arttırmalıyız ki soru çözümüne vakit kalsın.
Bu çalışmayı YGS konuları için yapacağız. Çünkü öncelikli hedefimiz o konuları bitirmek olmalı ki deneme sınavlarında performansımız artsın bu da bize moral olsun. Artık konuları ne kadar sürede bitireceğimizi bulduk. YGS'ye kadar 6 aylık bir zaman dilimi var. Konu çalışmalarımız ise en kısa zamanda bitecek şekilde ayarlanmalı daha önce de söylediğim gibi.
Şu noktada dershaneyle birlikte gitmek isteyen arkadaşlar olabilir. Bir konuyu tamamen bitirmeden diğerine geçmek istemeyebilirsiniz. O da apayrı bir tekniktir. Fakat ben sadece sizlere kendi çalışma düzenimi anlatacağım. Eğer size uygun değilse..
LÜTFEN BUNA UYMAK İÇİN KENDİNİZİ ZORLAMAYIN!
Soru çözmek için en az 2 ay zaman dilimi kalmalı. Zaman pratiği açısından, bünyeyi alıştırmak açısından vs..
Sırada taslağımızı aylara bölmek var. Yaz o kağıda ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart.. Her ay için bir hedefin olsun. Mesela ekim ayında mat1 i bitireceğim gibi.. Kasım ayında fiziğin şu konularını bitireceğim gibi.. Ayların altına hedeflerini yaz. İlk hedefin için planın hazır. Şimdi burada değinmek istediğim bir nokta var. Mümkün olduğunca araya LYS matematiği sıkıştırın! Bu çok önemli. YGS'den sonra 2 ay içerisinde yeterince yoğun olacaksınız zaten. Eğer matematikle arayı sıkı tutmazsanız bu iş çok zorlaşır. Hiç bir şeye bakamasanız bile ygsden önce lys adına, mutlaka mat2 ye en azından aşina olmanız, bir çalışmayla anlayabilecek konumda olmanız gerekiyor.. Bu çok önemli.. Kendi kapasiten ölçüsünde, araya mat2 sıkıştırmaya bak.
Sadece kabataslak bir yıllık plan bile emin ol önünü görmen açısından içini rahatlatacaktır. Bunu yap! Sadece 1 saatini alır. Ama çalışman sırasında sana saatler kazandırır.. Daha sonra bu yıllık planı aylara, haftalara hatta günlük planlara kadar indireceğiz..
Planın önemini küçümseme..
Güzel günler sizin olsun. :)